Architect: Patrick Bickler, LLC

HIGHLINE ROAD

HOOD RIVER, OREGON


Amidst a steep hillside above Hood River, Oregon, this 3,200 square foot northwestern residence draws from the idea of bringing and emitting natural daylight into the core of the house.


The house’s spatial organization conforms to the hillside – its entry reduced in size and protected from the winds; its living areas splayed outward, radiating magnificent views  of the Columbia River Gorge.

ROWENA

COLUMBIA RIVER GORGE, OREGON


This sculptural vacation house has been thoughtfully sited to take full advantage of its magnificent Columbia River Gorge setting. The property’s unique location required sheltering from strong winds, flexible accommodations for family and friends, and sensitivity to the federally-designated national scenic area.


The spatial explosion includes shared views through open-planned spaces which transcend to a very tall, sloped window wall, filling the interior with picturesque natural day light. Curved veneer-plastered interior walls interplay with the well-honed colored concrete flooring to create a casual mood in a contemplative setting.

Doughton St.

ALTERATIONS

SALEM, OREGON


Showcase for a combination of modern and natural themes. Hardware and appliances are stainless steel which pair well with the subway wall tile and granite counter tops.


A warm and natural counterpoint comes from the vertical grain beech cabinets and oak flooring. While the imaginative bare tree patterned railing system reflects the park like setting of this whole house remodel.

CROISAN MOUNTAIN

SALEM, OREGON


The combination of owners’ spatial needs and the site’s constraints inspired us to create a house with a “wing-spread” pattern. We neatly cordoned form and function into a cohesive combination of interior spaces open to outdoor areas ideal for enjoying nature. The contextual form accommodates a very restrictive site access, a limited area for the building pad, and difficult site topography. Additionally the design allowed for the desired privacy while connecting the private wings with a light-filled central spine which serves as the hub of family life with wonderful views to the landscape of the Willamette River Valley below.